Mall Laur “Prelüüdid”

Kirikus on juuli kuus avatud Mall Lauri akvarellide näitusmüük. Raha läheb oreli korrashoiuks.

Lõpetasin aastaid tagasi Tartu Riikliku Ülikooli inglise keele ja kirjanduse erialal ning kogu elu on mu töövahend olnud keel: olen teinud keeleuurimusi, õpetanud inglise keelt lasteaiast kõrgkoolini, äri- ja täiendõpe kursustel, töötanud terminoloogi ja tõlkijana Eestis ja väljaspool Eestit.

Maalima hakkasin välismaal. Kui ragistada päev otsa ajusid arvutiekraani taga, on vaja vaheldust, et mõte ja silmad puhkaksid. Pintslit ja värve sundis kätte võtma koduigatsus. Kunst viis mind tagasi lapsepõlve, kus vabal ajal käisin ühtelugu mere ääres joonistamas.

Olen avastanud, kui lähedased on muusika ja maalikunst. Värvimaailmas on kolm põhivärvi ja hulganisti pastelseid pooltoone. Helikunstis on aga kolm põhitooni: esimene, neljas ja viies, palade harmoonia moodustub nendevahelistest üleminekutest. Värvid on külmad ja soojad, helistikud kurvad (minoorid) ja rõõmsad (mažoorid).

Prelüüd on väike vabas vormis muusikapala. Siinsed akvarellid valmisid kiirete pintslitõmmetega hetke emotsioonide ajel, nii et neid võib nimetada vabavormilisteks värviprelüüdideks. Mõned pildid on meloodilised, teised ehk pisut müstilised, kolmandad natuke grotesksed.

Kui kellelgi on akvarelli ostusoov, palun võtta ühendust teid kirikus võõrustanud vabatahtlikuga. Piltidel on üks alghind – heategevuslik sihtpärane otstarve. Ostuga toetate oreli korrashoidu ja remonti. 1926 a. saab Lääne Nigula kiriku orel 100 a. Pildid jäävad üles vaatamiseks juulikuu lõpuni.

Head vaatamist!